Dah lama mengidam nak buat apam snow white ni tapi hari ni baru ada kekuatan untuk membuatnya...kan
apa takut x gebu tapi alhamdulillah x sia-sia mencuba, resepi ni sedap sgt..kena dengan tekak saya. Resepi ni sya cnp dari rumah kak rose. Sya cuma buat setengah adunan sahaja coz family pun x ramai. Untuk resepi penuh boleh le la rujuk di sini. mekasih ya kak rose.
APAM SNOW WHITE (34 biji)
Sumber : qnq0910
11/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir (saya Kurangkan pada 140gm)
1/2 packet mauripan@ibu roti (6gm)
1 cawan nasi
11/2 cawan air
Cara-cara
- masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air
- gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu
- kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur
- campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan
- biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...
- selepas satu jam, sya bahagikan kepada 4 warna iaitu putih, pink, hijau dan kuning. isikan adunan ke dalam acuan lompang dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit
- note: sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan. sangat gebus dan lembut jer.... makan dengan kelapa putih bergaram.....
le='clear: both;'/>
Tiada ulasan:
Catat Ulasan